SMI Siltumfizikālo mērījumu centrs akreditēts un kompetents veikt testēšanu!

2024. gadā Latvijas Universitātē (LU) izveidots jauns Siltumfizikālo mērījumu centrs (SMC), kas darbojas Eksakto zinātņu un tehnoloģiju fakultātes Skaitliskās modelēšanas institūta sastāvā. Centrs piedāvā plašas fizikālo mērījumu iespējas Latvijas uzņēmumiem un pētniekiem, sniedzot būtisku ieguldījumu materiālu izstrādē un testēšanā.


Siltumfizikālo mērījumu centrs ir unikāls ar to, ka tas ir vienīgais Latvijā, kas akreditēts materiālu siltuma vadītspējas un termiskās pretestības mērījumu veikšanai atbilstoši starptautiskā standarta LVS EN 12667 prasībām. Akreditācija ir spēkā piecus gadus, kas apliecina centra spēju nodrošināt augstākos kvalitātes standartus materiālu testēšanā. Šī akreditācija paver jaunas iespējas Latvijas uzņēmumiem un pētniekiem, nodrošinot konkurētspēju gan vietējā, gan starptautiskā tirgū.

Modernas tehnoloģijas un plašs mērījumu klāsts

LU SMC ir aprīkots ar modernām, datorvadāmām iekārtām, kas ļauj veikt dažādus materiālu fizikālos mērījumus. Papildus siltuma vadītspējas mērījumiem centrs piedāvā iespējas noteikt materiālu siltuma ietilpību, termisko izplešanos, ūdens tvaiku caurlaidību, porozitāti un būvkonstrukciju siltuma caurlaidību. Šādas visaptverošas mērījumu iespējas ir īpaši nozīmīgas uzņēmumiem, kas ražo un sertificē dažādus materiālus, kā arī pētnieciskajām iestādēm, kas izstrādā jaunus, inovatīvus materiālus.

Latvijas industrijai šādi mērījumi ir būtiski, lai sertificētu produktus atbilstoši starptautiskajiem standartiem. Pētniecības institūti, piemēram, Rīgas Tehniskā universitāte un Koksnes ķīmijas institūts, izmanto LU SMC pakalpojumus, lai izstrādātu materiālus ar īpašībām, kas līdz šim nav pilnībā izpētītas. Tādējādi, centrs palīdz veidot pamatu nākotnes materiālu attīstībai, kas būs energoefektīvi, videi draudzīgi un ilgtspējīgi.

Nozīmīga loma Latvijas industrijas un pētniecības attīstībā

Siltumfizikālo mērījumu centra izveide ir būtisks ieguvums gan Latvijas industrijai, gan akadēmiskajai videi. Pirms centra izveides, uzņēmumiem un pētniekiem materiālu izstrādei nepieciešamo mērījumu veikšanai bieži nācās paraugus sūtīt uz kaimiņvalstīm. Tas ne tikai palielināja izmaksas, bet arī pagarināja testēšanas procesu. Tagad, ar LU SMC palīdzību, šādus mērījumus iespējams veikt ātrāk un lētāk, kas ļauj būtiski samazināt izstrādes ciklus un paaugstināt inovāciju tempu.

“Industrijai un pētniekiem materiālu izstrādei nepieciešamo mērījumu veikšanai paraugi, kā līdz šim, vairs nav jāved uz kaimiņvalstīm, kā rezultātā mērījumus var veikti ātrāk un lētāk. Mērījumu kvalitāti Siltumfizikālo mērījumu centrā nodrošina kvalificēts personāls tehniskā vadītāja Dr. fiz. Staņislava Gendeļa vadībā, kuram kā neatkarīgam ekspertam ir ilggadīga pieredze ēku energoefektivitātes pētījumos”, norāda centra izveides iniciators Andris Jakovičs.

Pārskatot nākotnes perspektīvas

LU SMC mērķis ir ne tikai nodrošināt augstas kvalitātes mērījumus, bet arī veicināt pētniecības un attīstības (R&D) aktivitātes Latvijā. Centrs plāno sadarboties ar dažādiem Latvijas un starptautiskajiem partneriem, lai veicinātu jaunu tehnoloģiju izstrādi un to ieviešanu tirgū. Tādējādi, LU SMC kļūs par būtisku spēlētāju Latvijas pētniecības infrastruktūrā, nodrošinot spēcīgu atbalstu inovācijām un jaunu, videi draudzīgu un energoefektīvu materiālu izstrādei.

Ar šo centru Latvijas Universitāte nostiprina savu pozīciju pasaules pētniecības kartē, nodrošinot vietējām zinātniskajām un rūpnieciskajām organizācijām iespēju piekļūt jaunākajām tehnoloģijām un augstākā līmeņa mērījumu iespējām. LU SMC ir piemērs tam, kā akadēmiskās un industrijas sadarbība var radīt taustāmus ieguvumus, kas sekmē valsts ekonomisko izaugsmi un zinātnisko progresu.

Mēriekārtas Latvijas Universitātē ir iegādātas iepriekš realizēto Eiropas fondu līdzfinansēto projektu ietvaros. Vairāk informācijas par Siltumfizikālo mērījumu centrā veicamo mērījumu iespējām var lasīt mājaslapā modinst.lu.lv, vai sūtot e-pastu andris.jakovics@lu.lv.  Par mērījumu iespējām var lasīt arī žurnāla “Būvinženieris 2024. gada Nr. 96.